Vader en zoon veroordeeld tot taakstraf voor geweld in voetbalstadion: “Ik wilde gewoon naar huis”

ZWOLLE/DEVENTER- Een vader (47) en zoon (22) zijn afgelopen vrijdag veroordeeld tot een taakstraf van 150 en 200 uur voor het plegen van openlijk geweld in een stadion. De twee waren op 14 mei 2017 betrokken bij een vechtpartij op de tribune van de Eagles na de wedstrijd van Go Ahead Eagles (GAE) tegen Sparta Rotterdam.

De beide heren zeiden in de rechtszaak “Geen intentie tot geweldpleging gehad te hebben, maar hun stiefzoon- en broertje uit de problemen wilden halen toen zij doorkregen dat er een opstootje plaats vond en hij daar betrokken bij was”. Toen een man op de tribune na het 1-3 verlies van GAE zijn trui uittrok en bleek dat daar een shirt van Sparta zat, werden de supporters van GAE die in eerste instantie richting de uitgang liepen, lichtelijk agressief.

 Beelden

Op de beelden die het stadion heeft vrijgegeven aan de politie en justitie was te zien dat de heren niet alleen anderen bij de vechtpartij weg wilden halen, maar zelf ook mee deden. Er werd door de zoon een stomp uitgedeeld aan de supporter die voor Sparta bleek te zijn en aan een steward. De vader spuugde in het gezicht van een steward. De steward claimde een schadevergoeding van 350 euro onder andere omdat hij drie dagen niet heeft kunnen slapen van het incident. Uiteindelijk besloot de rechter dat deze man 150 euro ontvangt van vader en zoon. Zelf zeiden de twee dat “hij zijn stiefzoon ‘en die andere raddraaier’ mee wilde nemen”. Junior “wilde de boel alleen maar sussen, dat is op de beelden duidelijk te zien”.

Niet meer naar het stadion

De heren zeggen na het incident niet meer in het stadion geweest te zijn en ook niet meer van plan zijn in de toekomst naar het stadion te komen om hun club aan te moedigen. “Ik kom al meer dan dertig jaar in het stadion en heb daar nooit met geweld te maken gehad. Dat het met een rechtszaak moet eindigen vind ik ongelooflijk. De rest van de verdachten hun zaak is geseponeerd en ik moet ervoor opdraaien terwijl mijn intentie was om als vader mijn zoon te beschermen. Ik wilde gewoon naar huis en had geen zin in gedoe,” verklaarde de negenenveertig jarige man uit Deventer. Zijn zoon sloot zich hierbij volledig aan. Toch werd er een straf opgelegd. Junior kreeg een werkstraf van 200 uur waarvan de helft voorwaardelijk, senior kreeg 150 uur waarvan 100 uur voorwaardelijk.

Geef een reactie